Thursday, August 23, 2012

Masalah Tona Kulit Tidak Sekata


ok ! kali ini dgn bangganya aku nak kongsi rahsia yg mungkin berguna pd uolls .. actually aku rasa bangga sebab benda ni aku dapat dari buku je , maka meniru dari buku lah kan .. bangga uollssss ! hahahaha >..< ok jom !

punca masalah kulit tidak sekata 
:: Pembentukan melanin yg tidak sekata , 
:: Kurangnya penghasilan sebum

kulit kita terbahagi kpd DUA lapisan iaitu epidermis dan dermis. Dermis merupakan lapisan dalaman, secara asasnya mengandungi folikel rambut , kelenjer minyak , pembuluh darah dan kolagen. Pada lapisan atas pula ialah epidermis. Di situlah peranan melanin bermula. Sel yg dihasilkan oleh melanin yg dipanggil melanocyte (aku tak taw maksud nie :P ) , mengandungi pigmen melanin yg boleh menggelapkan tona kulit. Dgn hadirnya ancaman sinar UV , melanin terhasil lebih banyak kerana ia bertujuan melindungi kulit , namun akibatnya kulit menjadi lebih gelap dan tonanya bertompok2, tidak lg sekata.

Namun , ada bahagian kulit memiliki kurang melanin. Kerana itulah daerah kulit yg kurang mengandungi melanin @ kurang terdedah kpd cahaya matahari, kekal cerah berbanding yg lain. Zon yg tinggi kandungan melaninnya , jika tidak dieksfoliasi sempurna , akan kelihatan lebih gelap. Akibatnya , tona kulit bertompok atau tidak sekata pasti akan terjadi.

ok itu aje aku nak kongsikan 
sumber :: inTrend

sekadar kongsi2
^______*

2 comments:

  1. ingtkan michelle nk kongsi cara hilangkn kulit bertompok tak sekata..haha
    kdg2 kan tetibe je ade kulit tak sekata tah bile muncul.tonyoh2 fair n lovely lama2 hilang dah le tah bile

    ReplyDelete
  2. @Cendol michelle tahu le muka cendol comel tompok2 taik lembu. hihihihi.. :P
    kat buku yg aku copy benda nie pun , derang shorkan fair n lovely. nah bekesan la tu.. xD

    ReplyDelete

Copyright© Design by Michelle MarshmallOw 2014 ツ